Vers, gezond en lekker willen we eten. En het liefst ook duurzaam. Maar graag zonder keuzestress en een beetje gemakkelijk in huis gehaald.
Arnoud Houweling
Als fenomeen niet kakelvers, maar op dit moment tamelijk booming: de foodbox. De ‘voedseldoos’ in klassiek Nederlands, maar dat bekt natuurlijk wat minder. Foodboxen dus, eventueel maaltijdboxen; je hebt ze in alle soorten en maten, veelal gevuld met authentieke boerenwaar, en ze dragen soms originele namen. Wat te denken van de Nultienbox (Rotterdam, ja), het Koopeenkoe-pakket of het Kratje Koekendorp. Alleen al in Zuid-Holland kun je je honger op tientallen manieren stillen. Er bestaat zelfs een website waarop je allerlei foodboxen kunt vergelijken. Nog even en we kijken op televisie naar Heel Holland Boxt.
One-stop-shopping
Maar serieus, foodboxen doen het erg goed. Niet zo gek. We willen immers vers en lekker eten, zo mogelijk ook nog duurzaam en gezond, maar toch gemakkelijk en snel in huis gehaald. Steeds meer mensen prefereren lokale producten boven de etenswaren van de traditionele supermarkt, die soms een halve wereldreis achter de rug hebben. Maar eerlijk is eerlijk, als verwende consumenten (met weinig tijd) vinden we one-stop-shopping wel zo gerieflijk. Foodboxen komen een heel eind aan die wensen tegemoet. Soms moet je ze afhalen, maar veel boxen worden thuisbezorgd. Of bij de wijkchef, als je je zelf samengestelde pakket bestelt bij Rechtstreex. Je krijgt de lekkerste streekproducten en ondersteunt tegelijk de korte voedselketen. Want wist je dat voedsel soms wel 30.000 kilometer aflegt voordat het op ons bord belandt?! Daar doen wij dus níet aan mee.
Duurzame boxen
De Kortste Weg staat niet alleen voor lokaal, maar ook voor duurzaam en variabel. Je kunt een groente-abonnement nemen bij onder meer Bramenhorst (Wassenaar), Landzicht (Strijen) of Cors (Dordrecht). Dan staat er iedere week een doos voor je klaar. Houd je van vlees? De varkens van ‘t Vlaerdings Poldervarken hebben een heerlijk leven met veel rondrennen, goed eten en een lekker dik bed van stro. En dat proef je. Of heb je iets meer culinairs in gedachten? In de Good Food Storybox van Flowers&Sours vind je bijvoorbeeld chutney, een krautmix en fruitmatjes. En een flesje, gelabeld ‘klaar voor een kus’. Wat erin zit? Kom daar zelf maar achter… De oergezonde vitaliteitbox van Farm I See doet daar qua allure niet voor onder. Je streekkistje kun je er zelf samenstellen, net als de box van Hoeve Biesland. En Kievitamines levert pakketten met fruit, brood en zuivel aan scholen en het bedrijfsleven. De lekkerste? Nee, we gaan hier niet oordelen, dat laten we over aan het Songfestival.
Cadeaubox
Nog eentje dan, omdat-ie zo mooi is: de K’wrd box, een ambachtelijke verzamelbox uit de Krimpenerwaard. Je eet onder meer een geitenkaasje van Mooi Mekkerland, honing van Imkerij de Nesse en polderwild van Het Wildhuys, afgeblust met een Argentum-biertje of vruchtensap van De Lekbongerd. Ook een voorzichtige trend: een foodbox als geschenk. Sommige boxen zijn echt culinaire hoogstandjes en tja, wat geven we anders aan die jarige vriend die ‘alles al heeft’? Een boek dat ‘hij toch niet leest’? Een foodbox met dat hoppige biertje en dat pittige kaasje is dan vaak een leuk out-of-the-box cadeau. (Helaas, voor het Moederdagpakket van Boerderij ‘t Geertje ben je net te laat.) Maar ook voor jezelf is een foodbox een uitkomst. Een supermarkt in het klein, maar dan vaak verser, gezonder, lekkerder en duurzamer. Dus: wacht niet op je kerstpakket en doe jezelf zo’n delicieuze foodbox cadeau.